Zo is buiten wel leuk!

Ik vond het eigenlijk veel leuker dan ik dacht in de natuur! We gingen niet wandelen, maar we gingen een coole pijl en boog maken/ picknicken/ spelen/ herten spotten.

Nee, de natuur staat niet bij elk kind in hoog aanzien! Ja Freek Vonk die doet coole dingen in Zuid Amerika. Maar zomaar gaan wandelen met papa en mama… Dat is zooooo saaaaaai! En buiten spelen? Wat moet ik buiten doen dan? Als m’n Ipad meemag, ja dan misschien wel! Maar dat was uiteraard niet de bedoeling…

Zeven tips om de natuur leuk te maken!

  1. Natuur begint zodra je de deur uit loopt. Heb je een tuin of als kinderopvang een plein, tover die om in een rijke en groene speelomgeving. Tips vind je onder andere hier: https://www.springzaad.nl/ideeenkoffertje
  2. Zorg dat ze spullen  hebben om mee te spelen. Geef ze speelgoed mee. Kleine kinderen kunnen eindeloos spelen met oude potten, pannen, water, zand en blaadjes. Bemoei je er niet teveel mee, maar moedig ze wel aan. Ook een knuffel kan best mee naar buiten. Als die vies wordt, doe je hem in de was! Kijk eens op onze Pinterest.
  3. Laat ze zelf spelen… maar maak ze soms ook ergens enthousiast voor! Een pijl en boog maken… dat is nog niet zo makkelijk. Daar kan een volwassene dan mooi mee helpen! Voordeel is dat een vader of moeder die ze een pijl en boog leert te maken natuurlijk op handen wordt gedragen!
  4. Ga wandelen, maar zeker niet ver… Laat de kinderen zelf de route en het tempo bepalen. Als er kikkers gevangen moeten worden, doe dan gezellig mee. Zorg voor wat te snacken en te snoepen natuurlijk en vergeet het drinken niet. Maak het de kinderen comfortabel. Dus zorg ook voor makkelijke en op het weer ingestelde kleding. Plassen kan in het bos. En geef daarin het goede voorbeeld (zodat je niet steeds terug hoeft).
  5. Herhaling is top! Er zijn kinderen die zijn dol op wandelen en lopen zo met je het Pieterpad mee. Maar de meeste kinderen niet dus… Veel kinderen zijn gek op herhaling. Ik wilde vroeger altijd naar de Lunetten bij Vught of de waterplas in de Drunense Duinen. Want daar kon je van heuvels afrennen en daar was water en modder.
  6. Geef uitstapjes in de natuur een thema. Een mooi thema is ‘Oer’ (met één r). Oerrr van Natuurmonumenten is ook leuk… maar het is interessanter om je fantasie te gebruiken. Wat deed een oerkind op school. Nee, van rekenen hielden ze niet in de Oertijd, maar wel van met werpstokken een knuffel uit de boom gooien. Of een les camouflage, hutten bouwen, kleding maken, amulet maken, eetbare planten plukken, jagen enzovoorts. Onze Oervolk-kaarten – www.natuuriseenfeest.nl/winkel – sluiten daar goed bij aan.
  7. En neem vriendjes mee. Je kunt het zelf organiseren. Maar wil je je laten inspireren, boek dan gerust een kinderfeestje, BSO-activiteit of schoolreisje bij ons! Kijk op de rest van onze website wat wij te bieden hebben! Kijk ook even op onze agenda.

Er zijn vast nog veel meer leuke tips te bedenken! Maar dan zijn het er meer dan zeven. Post ze gerust hieronder of op facebook.

Tot buiten!

Schrijf ook iets

*