Tovenaar Tov daagt de kinderen uit

Het was herfstvakantie. Ik was gevraagd als Tovenaar voor BSO groepen. Hartstikke leuk. Maar ze geloven er natuurlijk niks van, dat je tovenaar bent… Hoe zorg je ervoor dat dat helemaal niks uit maakt?

Door de kinderen het vooral zelf te laten uitzoeken. Dat klinkt niet aardig, maar het is wel waar het op neer komt! Als ik een uur activiteit heb, is de opbouw bij mij als volgt:

 • Ik kom op als Tovenaar Tov (als je een vrouw bent, kun je ook een heks zijn)
 • Ik heb een koffer bij me met allerlei materiaal dat ze mogen gebruiken, o.a. knuffeldieren, elastieken, doeken, scharen, verband, goedkope pleisters, bekers, vijzels, stampers, enzovoorts.
 • De knuffeldieren voelen zich niet lekker.
 • We beginnen met een spelletje met een toverketel. Ik gebruik vaak dit liedje.
 • Daarna mogen ze het een hele tijd zelf uitzoeken. De opdracht is ‘goed voor de dieren zorgen’.
 • Na een half uur spelen, roep ik ze bij elkaar. Hoe hebben ze voor het dier gezorgd?
 •  Dan mogen ze kiezen. Of ze willen nog doorspelen. Of we sluiten af met een spelletje.

Echte creativiteit

Gisteren keek ik per ongeluk naar de film Hotel Transsylvanie. Een film zoals er veel van zijn uit de grote Disneyfabriek. Leuk gemaakt. Grappig. Maar eigenlijk een makkelijk te verteren happy meal van Mc Donalds. Meer niet.

Teveel creatieve entertainers, vullen alles in voor kinderen. Teveel recreatieondernemers en misschien ook wel sommige ouders, kinderopvang, en onderwijsinstellingen denken dat dit kwaliteit is. Wij vinden dit bij Natuur is een Feest vaak leuk gedaan, maar geen kwaliteit.

Kinderen leren door uitdagingen!

Bij het tovenaarsthema, komen kinderen voor de volgende vragen te staan:

 • Wat wil ik eigenlijk doen?
 • Ik wil een kruis maken van takken…
 • Hoe ga ik dat aan elkaar vast maken?
 • Hoe maak ik een dokterspost maken voor de dieren?
 • Hoe zorg ik dat de knuffels het prettig hebben?
 • Hoe leg ik een verband aan om een kraaienpootje?
 • Hoe leg ik die knoop?
 • Hoe kan ik een heksenbezem maken?
 • Hoe maak ik die tak korter?
 • Hoe gebruik ik een zaag?
 • Hoe zorg ik dat mijn vriendje meedoet met mijn idee?
 • Hoe luister en gebruik ik de ideeën van mijn vriendin om iets te maken?

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws te maken of te bedenken.

Kinderen uiten zich in honderd talen

Deze uitspraak komt van pedagoog Loris Malaguzzi, een van de drijvende krachten van Reggio Emilia. Elk kind heeft een andere persoonlijkheid, heeft andere talenten, bekijkt de wereld anders. Geef al die verschillen een kans om tot iets nieuws te komen. Kinderen kijken trots terug op wat ze zelf gemaakt en bedacht hebben. Kinderen hebben samen gespeeld, nagedacht en zich zelf bezig gehouden. Als ouder of pedagogisch medewerker ben je trots op je kinderen omdat ze iets laten zien van zich zelf, wat je misschien nog niet had gezien.

Hoe organiseer je een creatieve workshop?

Hoe bied je nou zoiets aan voor kinderen?

 1. Verzin een motivatie of kapstok (zoals de heks, de piraat, een dier die z’n huisje kwijt is, kip is jarig)
 2. Bedenk een uitdaging waaraan kinderen kunnen werken (de dieren zijn ziek, we moeten een feest organiseren, hoe ziet het huisje van de egel er uit?)
 3. Verzamel allerlei materiaal waarmee kinderen kunnen werken en stel die beschikbaar (knuffels, touw, elastiek, een zaag, scharen, verband, ducktape, nietmachine enzovoorts). In de vakliteratuur heet dit vaak ‘loose parts’. Losse spullen!
 4. Geef de kinderen tijd en ruimte. Ondersteun ze waar nodig. Geef ze de tijd om het zelf uit te zoeken. Van verveling, komt vaak actie.
 5. Zorg halverwege voor een terugkoppel moment. Waar zijn de kinderen mee bezig, wat zijn ze van plan? Hebben ze nog wat nodig?
 6. Rond de activiteit af, als je maar een uur hebt, mag dat gerust met een leuk spelletje. Als je meer tijd hebt, kun je aandacht besteden aan documentatie. Maak foto’s, maak collages, een tentoonstelling, presentaties.

Wat kun je bij ons?

In november lanceren we onze nieuwe website. Met nog meer aanbod voor kinderopvang en onderwijs.

We blijven doorgaan met het aanbieden van particuliere feestjes.

In de winter bieden we een nieuwe tweedaagse training over natuurbeleving en creativiteit.

Hiermee kun je je bij ons aansluiten als aanbieder van activiteiten.

Houd deze website en facebook in de gaten!

Ook in de winter kun je bij ons creatieve feestjes en workshops boeken in de natuur.

Vraag ons naar de mogelijkheden:

info@natuuriseenfeest.nl

 

 

 

 

 

 

Schrijf ook iets

*