Waren oermensen creatief?

De definitie van ‘creatief’ is volgens Ben Tiggelaar ‘het oplossen van problemen door iets oorspronkelijks te ontwikkelen’. Bij onze Oervolk (Stoervolk) activiteit halen we kinderen uit hun ‘comfortzone’ om nu eens als een Oerkind na te denken. En zo komen ze tot creativiteit.

Oermensen leefden in een steeds veranderende wereld, waar ze zich steeds op aan moesten passen. Als het dagenlang achter elkaar regende, had je echt een probleem. Of als er een roedel wolven in de buurt was, moest je daar snel wat op verzinnen. In zoverre moesten oerkinderen creatiever zijn dan de meeste kinderen nu, voor wie alles vaak op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Voor de rest ging alles in een oerdorp vaak volgens vaste rituelen en regels. Dat is weer wat minder creatief misschien, maar wel praktisch gezien de omstandigheden.

Verplaatsen in een oerkind

Bij onze Oervolkactiviteit verplaatsen we ons eerst fysiek in een oermens. Hoe lopen ze? Hoe praten ze? Hoe gingen ze op jacht? Wat konden ze verzamelen? Dan bespreken we wat een Oerkind eigenlijk veel beter kan dan de kinderen nu? Dat is een lekker positieve vraag die de kinderen uit de tent lokt. Want hoe tof zou het zijn als je leert over het gedrag van de wilde dieren? Als je wapens kunt maken en kunt gebruiken? Als je eetbare planten kunt herkennen en bereiden? Als je je eigen huis zou kunnen bouwen? Of je eigen hoofdtooi kan maken.

Creatief binnen kaders

Als je kinderen loslaat in het bos en je zegt ‘vermaak je maar’, dan gaan sommige kinderen op verkenningstocht uit. Andere kinderen weten niet goed wat ze moeten doen en blijven aan je jasje trekken. Ze voelen zich oncomfortabel. Ze komen niet tot spel en al helemaal niet tot creativiteit. Creativiteit ontstaat dus kennelijk in een situatie

  • waarin kinderen zich veilig en comfortabel voelen (structuur, begeleiding, veiligheid, genoeg te eten, goede kleding)
  • uitgedaagd worden door een probleem (we zijn in de oertijd, hoe gaan we overleven?)
  • materialen ter beschikking hebben om hier iets mee te doen (denk aan zakmesjes, touw, zaagjes, elastieken)
  • positieve en stimulerende begeleiding (die ruimte geeft, maar ook motiveert en waar nodig helpt)

Waarom is Oervolk een goed voorbeeld van creativiteit

Bij onze Oervolkactiviteiten laten we de kinderen naar eigen inzicht hun eigen wereld maken. Met de inspiratiekaarten en de materialen op een picknicktafel helpen we ze een beetje op weg, maar uiteindelijk doen de kinderen het vaak zelf. Bij sommige Oervolkfeestjes, verzinnen de kinderen hele tribale stammen met hun eigen gebruiken en opperhoofd. Bij andere activiteiten komen kinderen met eigen inbreng. Zo vertelde een jongen van zeven mij pas dat er speren waren om mee te werpen en ook om mee te gooien. En dat die er anders uit zien. Ik wist het niet!

We organiseren ook gezinsactiviteiten, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos. Daar zien we ook vaders, moeders, oma’s en opa’s druk bezig om samen met hun kinderen dingen te bedenken en te maken. We stimuleren ze uiteraard om het initiatief bij de kinderen te laten hierin. Je ziet dan echt mooi samenspel ontstaan.

Bestellen Oervolkpakket

Oervolk is voor ons tegelijkertijd een concept om leuke feestjes en evenementen te geven. Het is ook fysiek (digitaal) een pakket van vijf en twintig inspiratiekaarten die je kunt downloaden in onze webshop (gezamenlijk voor Natuur is een Feest en Peuters in het Wild)

www.peutersinhetwild.nl/shop

En hoe je ons inhuurt voor een activiteit of feestje?

Je kunt een Oervolkfeestje boeken bij ons. Zowel voor de kleintjes (5/6 jaar) als voor de oudere kinderen. Met oudere kinderen werken we bijvoorbeeld meer met gereedschap. En ze kunnen er helemaal hun eigen wereld van maken.

Voor BSO Kinderrijk in Amstelveen hebben we Oervolk aangeboden in de vorm van een naschoolse club op locatie (van drie keer).

Oervolk kan de hele dag duren of een dagdeel. De kinderen hebben het naar hun zin, maar leren er ook veel van. Daarmee is het ook heel geschikt voor schoolreisjes.

We geven ook trainingen!

We geven komend voorjaar weer trainingen voor BSO-medewerkers, gastouders, leerkrachten en mensen die feestjesgever willen worden. De data en locaties worden snel bekend. Volg onze facebookpagina hiervoor. We geven ook trainingen en korter durende workshops op maat.

 

 

Schrijf ook iets

*