Vlaggenroof met dieren

slinger

Bij scouting is Vlaggenroof een van de meest populaire spelletjes om te doen. Bij Natuur is een Feest hebben we een variant gemaakt met twee knuffeldieren. Je kunt het al spelen vanaf acht kinderen.

vlaggenroofKies een bos uit waar je doorheen mag rennen. Het moet een bos zijn met weinig brandnetels en prikkelstruiken. Zorg ook dat er veel verstopplekken zijn. Als er heuvels zijn, is dat helemaal ideaal.

Door het bos moet een pad lopen als scheidslijn tussen de twee ‘stammen’.

Neem twee knuffels mee: bijvoorbeeld van een kraai en een vleermuis. Vertel de kinderen de ze bij de stam van de vleermuis of bij de stam van de kraai horen.

Laat de kinderen twee teams maken. De teams verstoppen de dieren in hun eigen bosgebied. Stel regels over de ruimte die ze mogen gebruiken; over de bereikbaarheid van het dier: bv. niet onder blaadjes, niet te hoog in de boom. Over de afstand, bijvoorbeeld: 200 stappen van het pad.

Het doel van het spel is het dier van het andere team te roven en over het pad te brengen zonder getikt te worden.  Het team die dat het eerst voor elkaar krijgt, heeft gewonnen. In het gebied van de tegenstander mogen de ‘rovers’ getikt worden. Dan moeten ze terug over het pad, waarna ze weer verder mogen spelen.

In dit spel is strategie heel belangrijk. Wie laat je verdedigen? Hoe doe je dat? Hoe leid je de verdedigers zodat je het dier kan roven. Hoe werk je samen? Kun je een omtrekkende beweging maken?

Coaching van de spelleider is belangrijk. Bespreek mogelijke strategieën, geef suggesties.  Mocht het geen van de teams lukken om het dier te vinden en te roven, doe dan een time out. Bespreek nieuwe regels, bijvoorbeeld dat beide teams weten waar het dier van de ander ligt. Je kunt ook kiezen om zelf mee te doen en een beetje de teams te coachen.

Kinderen vanaf 6 of 7 jaar kunnen dit spel al prima spelen. En kinderen van 12 jaar (en ouders) vinden het nog steeds leuk. Voor oudere kinderen maak je het ingewikkelder. Voor jongere kinderen juist eenvoudiger.

Dit is een ontzettend leuk spel dat kinderen keer op keer willen spelen. Zo op het oog heeft het niet veel met natuur te maken. Maar daarin vergis je je. De kinderen zien en beleven van alles tijdens dit spel.