Rupsen laten opgroeien tot vlinders

locaties 

Rupsen groeien op tot vlinders. Je kunt dat zelf bekijken in een rupsenbak.

Het lukt lang niet altijd, maar het is leuk om te proberen!vlinderbak

Houd rekening met het volgende:

  1. Zoek je rupsen in de natuur? Neem dan alleen grotere rupsen mee. Zitten ze op blaadjes van de kool? Geef ze dan alleen koolsoorten te eten. Zitten ze op de brandnetel, geef ze dan alleen brandnetel. Een rups die niet op een blaadje zit, daarvan weet je niet wat die eet. Neem hem niet mee.levenscyclus vlinder
  2. Geef de rupsen de ruimte. Zorg voor een hamsterbak. Doe daar keukenpapier in en de planten waar je de rupsen op hebt gevonden. Sproei de plantjes en het keukenpapier een beetje nat met een plantenspuit.
  3. Zorg regelmatig voor nieuwe plantjes om van te eten. Dat moeten weer de plantjes zijn waar je de rups op gevonden hebt. Een rups is kieskeurig!
  4.  Maak de bak regelmatig schoon. Haal de verlepte plantjes weg. Veeg de rupsen er af met een zacht kwastje. Rupsen moeten ook poepen. Dat doen ze op het keukenpapier. Vervang dus ook het keukenpapier door schoon papier.
  5.  Zet geen schoteltje water neer, daar verdrinken de rupsen in.
  6.  De rupsen gaan op een gegeven moment verpoppen. Ze hangen dan graag in een takje of aan de deksel van de hamsterbak. Laat de poppen met rust en laat ze hangen.
  7.  Na een poosje komen de vlinders uit en kun je ze vrijlaten. Als het kleine rupsjes waren zijn het waarschijnlijk motjes. Rupsen in de natuur kunnen een parasiet hebben. Een sluipwesp heeft zijn eitjes in de rups gelegd. Er komen geen vlinders uit maar sluipwespen.

Zeker weten dat er een vlinder uit komt? 

Bestel in het voorjaar het pakket ‘koolwitjes in de klas’ bij www.vlinderstichting.nl

 Hier kun je ook veel lesmateriaal en werkbladen over vlinders downloaden.

Een vlinder kent net als bijvoorbeeld een kikker een metamorfose. De levenscyclus zie je hier.