Peuters in het Wild wordt volwassen

Soms staat hij ’s ochtends al bij de kapstok bij z’n jas. Buiten! naar buiten! Soms word ik wel er wel eens moe van. Het is echt een buitenkind!’

Een moeder ‘beklaagt’ zich over haar zoon van bijna drie dat hij altijd naar buiten wil. Niet dat ze het echt heel erg vindt natuurlijk. Beter dan een peuter die met tweejarige leeftijd al verslaafd is aan de tablet! En gelukkig is er Peuters in het Wild op de Fruit(pluk)tuin waar haar kind lekker in de plassen kan stampen, bloemetjes kan plukken, in tunnels kan kruipen en de kippen, poezen en honden kan aaien. Want er zijn heel veel peuters en dreumesen die altijd naar buiten willen! De wereld ontdekken. Laarsjes aan, door de plassen stampen, overal op klimmen, steeds meer ontdekken!

In 2014 hebben we vanuit mijn bedrijf Natuur is een Feest Peuters in het Wild opgericht, losjes geïnspireerd door Forestschools in Engeland. Er zijn nu zo’n twaalf locaties waar afhankelijk van het seizoen Peuters in het Wild wordt aangeboden. In 2018 wil Peuters in het Wild zich behoorlijk uitbreiden. Daarvoor zoeken we begeleiders en locaties en organisaties die met ons samen willen werken.

Activiteit

Op het plaatje hier rechts wordt het avontuur Monsters gedaan. Rechts zie je nog net het paarse Muppetmonster. Behalve een echt monster is meer griezeligs in de natuur te vinden. Wat te denken van zo’n enge wesp?? En een worm op je hand! Een echte kip aaien, een kikker vangen of een muis voorzichtig in je hand nemen. Super spannend allemaal.

We starten vaak met een soort poppenvoorstelling, een liedje of een verhaaltje. Daarna gaan we ongeveer 45 minuten echt naar buiten en daar gebeurt van alles! Behalve het avontuur dat de rode draad vormt van het programma, komen we nog veel meer spannends tegen. Een plas om in te stampen; een kip die eieren heeft gelegd; een boomstam om op te balanceren, een berg zand om op te klimmen!

Begeleiders

Natuur is een Feest leidt door middel van trainingen Peuters in het Wild begeleiders op. Deze kunnen daarna een jaarlijks te verlengen licentie aanschaffen (50 euro) en daarmee in hun regio een eigen Peuters in het Wild-club opstarten. Aan zo’n club doen (groot)ouders mee met hun kinderen. Ook een peuteropvang kan van het aanbod gebruik maken. De begeleider of organisatie vraagt een bedrag per peuter. De begeleiders zijn vaak zzp-ers, maar soms ook vrijwilligers van een kinderboerderij of medewerkers van een kinderopvang.

Locaties/partners

Peuters in het Wild werkt samen met locaties. Dat is bijvoorbeeld een kinderboerderij die graag iets extra’s wil op hun locatie. Of een boswachterij die voor zichzelf een rol zien in natuureducatie naar ouders en peuters. Of een crèche, peuterspeelzaal, voorschool die de kinderen graag ook in contact willen brengen met de natuur. De trend van groene schoolpleinen, vraagt natuurlijk ook om het gebruik hiervan.

Win/win

We bieden Peuters in het Wild bijvoorbeeld aan op de Fruittuin van (Amsterdam) West. Dit is een biologisch dynamisch boerenbedrijf gericht op publiek dat fruit kan plukken, van de horeca gebruik kan maken en de dagelijkse biologische boodschappen wil doen. De Fruittuin doet er alles aan om ook in de winter publiek te trekken! En daar kwam de samenwerking met Peuters in het Wild in zicht.

Een andere plek is Speelboerderij Elsenhove. Het eerste initiatief kwam van de horeca die daar een gebouwtje pachten van de gemeente Amstelveen. Na een gesprek met de beheerder en de mensen van de horeca werd besloten om daar ’s morgens ook een Peuters in het Wild club te organiseren.

Kinderopvang- en feestjesorganisatie Kidslodge in Houten organiseert naast kinderopvang ook feestjes en kinderclubs. Zij vroegen ons om hun medewerkers op te leiden tot Peuters in het Wild begeleider. Met clubs als deze, profileren ze zich als een groene, gezonde en duurzame kinder(opvang)organisatie.

Toekomst

Na een paar jaar uitproberen, denken wij dat Peuters in het Wild nog veel meer in z’n mars heeft. We hebben ontdekt

  • Dat dreumesen, peuters en hun ouders een dankbare doelgroep zijn voor natuuractiviteiten.
  • Dat veel bedrijven en organisaties met Peuters in het Wild willen samenwerken voor een locatie en/of voor opleiding van hun mensen.
  • Welke programma’s (avonturen) het beste aansluiten bij dreumesen, peuters, hun ouders of eventueel pedagogisch medewerkers.

We gaan in het voorjaar van 2018 dus door met een aantal trainingen aanbieden. Er komt in het voorjaar nog een training erbij in de regio Noord Holland en je kunt ons ook vragen om trainingen op maat te verzorgen.

We lanceren in het voorjaar ook de website www.peutersinhetwild.nl. En gekoppeld aan deze website komt er ook een aanbod aan uitgewerkte programma’s die je ofwel los kunt aanschaffen via een webshop ofwel een abonnement kunt nemen op acht tot tien avonturen per jaar.

Heeft u belangstelling in een training (op maat) of wilt u een peuters in het wild-club op uw locatie (eventueel met een opleiding voor jullie vrijwilligers), neem dan contact op met Bart de Koning – info@natuuriseenfeest.nl

One Response to “Peuters in het Wild wordt volwassen”

Read below or add a comment...

  1. Annemarie says:

    Ik heb interesse in een cursus/ opleiding voor peuters in het wild t kunnen geven.
    Ik ben in het bezit van leerkracht basisonderwijs en master Sen
    .

Schrijf ook iets

*