Overal peuters in het wild

10250176_532555906889298_893667414959762084_nStel je eens voor…

Dat er ’s morgens in het park niet alleen maar mensen met hondjes lopen, of sporters lopen te rennen en te stretchen… Maar, dat het park ook het domein is van ouders en hun peuters.

Bij het concept – Peuters in het Wild gaat een begeleider van onze organisatie Natuur is een feest met (groot)ouders en hun peuters de natuur ontdekken. Op steeds meer plekken organiseren wij deze vrolijke activiteiten.

We hebben er ook een boek over uitgegeven met als titel: Peuters in het Wild. In dit boek lees je waarom de natuur voor peuters belangrijk is; over hoe ons initiatief is ontstaan en over hoe ouders en peuters daarop reageren.

Vroeger speelden we nog buiten

Herinner jij nog momenten, dat de natuur echt indruk maakte? Bij mij was dat toen mijn vader mij ’s morgens heel vroeg het bos in nam en we oog in oog stonden met een hert. Dat we verdwaalden op een berg en het heel hard ging regenen. Op zo’n moment voel je één met de natuur. Wat herinner jij je?

Activiteiten als kamperen, picknicken in een zelfgebouwde hut, beestjes zoeken en in de plassen stampen maken voor kleine kinderen indruk voor de rest van hun leven. Dit soort ervaringen bieden een basis voor hun latere waardering voor de natuur.

Natuurtekort

Het boek ‘Het laatste kind in het bos’ van Richard Louv (2007) heeft veel indruk gemaakt in Nederland. Louv heeft het over een ‘natuurtekortsyndroom’ dat mogelijk stoornissen als ADHD bevordert. Dat zijn helaas geen ‘Amerikaanse toestanden’, dat is hier ook zo! Er zijn kinderen van drie die tien verschillende soorten dino’s kunnen benoemen, maar niet weten hoe een libel er uit ziet. Desgevraagd vertelde een kind aan Louv: ‘Ik wil niet naar buiten, want buiten zijn geen stopcontacten’.

Kinderen komen te weinig buiten. Tegenwoordig is er de hele dag tv voor kinderen en er is een eindeloos aanbod aan games op de tablets of laptops.

foto 3Positieve ontwikkelingen

In Nederland schieten de initiatieven om kinderen weer buiten te laten spelen als paddenstoelen uit de grond. De ‘landjes’ of bouwspeelplaatsen van vroeger heten nu ‘natuurspeeltuinen’ en het worden er steeds meer. Afhankelijk van hoeveel initiatieven er worden ontplooid, vinden veel ouders en kinderopvang hun weg naar dit soort plekken.

Natuurspeeltuin De Natureluur in Amsterdam West is zo’n voorbeeld. Zodra het een beetje mooi weer is, strijken ouders neer op het gras of bij de strandjes. Grotere kinderen doen hun uiterste best om in het water te vallen. Kleinere kinderen worden wat meer bij de hand genomen. Ouders ‘klagen’ wel eens dat er voor peuters weinig te doen is. Maar, daaruit blijkt dat ouders de ideeën en de fantasie missen om peuters in de natuur bezig te houden.

Peuters in het Wild

Peuters maak je enthousiast door te spelen. Dat kun jij als ouder ook, maar als het op natuur aan komt, kun je misschien nog wel wat tips gebruiken. Daarom doe je mee aan leuke peuters in het wild activiteiten.

Ben niet bang voor de wilde dieren, ben niet bang, ben niet bang. Met een handpop van een wolf staat begeleider Bart voor de groep peuters te zingen. Wie durft de wolf te aaien? In het ‘bos’ zitten nog veel meer wilde dieren verstopt.

Met een spel en een lied krijg je peuters enthousiast. We gaan het bos in en verstoppen en zoeken de wolf en de eekhoorn. Samen maken we allemaal avonturen mee. Zo is de eekhoorn zijn wintervoorraad kwijt. Wie helpt er nootjes zoeken. Kun je ze ook kraken? Geef ze maar aan de eekhoorn!

Wanneer gaan we weer?

‘Wanneer gaan we weer naar het park?’ Van zulk soort uitspraken word je natuurlijk blij. Dan bereik je de belangrijkste klant: de peuter zelf!

Natuur is een Feest

Onze organisatie heet niet voor niks Natuur is een Feest. Want de natuur mag je vieren! Jij hoort ook bij de natuur en daar mag je van genieten.

Jij kunt helpen!

Wil jij zelf ook begeleider worden? Dat kan. Je sluit je bij ons aan door mee te doen aan een cursusdag Peuters in het Wild en een licentie te kopen om deze naam te mogen voeren.

Natuur is een Feest zoekt dus begeleiders, maar ook locaties en partners om mee samen te werken. Dat alles om onze wens ‘meer peuters in het wild’ te laten uit komen.

Meer informatie?

Ga naar onze website: www.natuuriseenfeest.nl/peutersinhetwild en vind onze facebookpagina leuk: www.facebook.com/natuuriseenfeest.

Boek Peuters in het Wild bestellen?

Het boek kost 15 euro in print en 10 euro als e-book.

Stuur ons een mail met je adresgegevens en we sturen het je op, of we mailen de downloadlink.

Een voorproefje lees je hier:

cover

Mail: info@natuuriseenfeest.nl, telefoon: 06-29096804.

Natuur is een Feest kaarten bestellen

Met de Natuur is een Feest kaarten versie peuters kun je met je eigen peuters activiteiten doen. Het is een set van tien opdrachtkaarten. We verkopen ze als download voor 7 euro 50 en geplastificeerd in een mapje voor 17 euro 50 + verzendkosten.

kleine-beestjes

Schrijf ook iets

*