Oervolk bij de BSO

Bij Kinderrijk Amstelveen hebben we Oervolk aangeboden in drie middagen van 1 tot 1,5 uur.

Kijk dit is Igor de Wolf. Igor is de eerste wolf die bij de Oermensen ging wonen. Maar hoe dat verhaal verder gaat, dat vertel ik misschien nog wel eens een keer!

Terwijl de kinderen van BSO Noorddammerweg nog van hun fruit en ontbijtkoek aan het genieten zijn, blader ik door het National Geographic boekje over de ‘eerste mensen’. Super spannend, want ze heten allemaal ‘homo’. De Homo Erectus (die snappen ze gelukkig nog niet), de Homo Sapiens en de Homo Neanderthalensis of zoiets… Een jongen vertelt dat de jagers later boeren werden. En dat er ook nog verzamelaars waren. En ook dat het allemaal in Afrika begon! Super spannend allemaal!

Waren er eerst acht kinderen die mee wilden… 10 minuten later gingen we met zeventien kinderen op pad naar het naburige parkje. In mijn tas een set opdrachtkaarten, elastieken, vijzels, houten bakjes, roomboter, schaartjes en natuurlijk de knuffelwolf.

Ter plekke aangekomen mochten ze doen alsof ze Oerkinderen waren. Hoe loopt een oerkind? Hoe jaagt een oerkind? Hoe plukt een oerkind groente en kruiden? Hoe maakt een oermens vuur? Deze manier ken je misschien wel van je theaterklassen. Kinderen vinden het fantastisch, en nog mooier… vanaf dan zijn ze echt Oerkinderen!

Natuur is een Feest heeft een set opdrachtkaarten gemaakt en laten tekenen (tekst: Bart de Koning, tekeningen Femke van Gent) over het Oervolk. Hier lees je daar meer over.

Van de 25 opdrachtkaarten heb ik er voor de eerste bijeenkomst een stuk of zes uitgekozen namelijk:

  • Een amulet maken
  • Een krachtstok maken
  • Kruidenboter maken
  • Een totempaal maken
  • Medicijn maken
  • Mikado spelen

Daaruit mochten ze kiezen, en sommigen lieten het daarbij. Anderen besloten al een voorproefje te nemen op volgende keer. Namelijk Oerwapens maken zoals katapulten, pijl en bogen en speren. Bij gebrek aan mes, slepen ze hun takken met een steen.

Zo deden de Oermensen dat toch ook?

De tweede bijeenkomst gaan we dieper de oertijd in. We gaan Oerwapens maken met heuse zakmessen, touw en we gaan stevige takken zagen voor de boog (met elastiek deze keer).

De derde keer sluiten we af met vuur maken. Dat kunnen ze heel leuk zelf oefenen met firesteels die je in buitensportwinkels kunt kopen. We gaan ook deeg kneden en broodjes bakken! De eerste keer was al zo leuk, dat ik me op de tweede en derde keer net zo verheug als de kinderen die meegaan. Samen gaan we naar de Oertijd. Wat een Avontuur!

Ook zo’n feestje of activiteit?

Ook zo’n activiteit? Mail of bel ons voor de mogelijkheden info@natuuriseenfeest.nl of 06-29096804