Natuuronderwijs aan moeilijk lerende kinderen

Bron: Pixabay

Heel goed, hoe je alles steeds herhaalde. Ik hoop echt dat er iets blijft hangen bij onze kinderen.

Gisteren gaf ik les aan kinderen van de ZMLK school Alphons Laudy in Amsterdam. Ze waren tussen de 5 en 7 jaar oud.  Ze waren super enthousiast. Wat een leuk avontuur! In het lokaal van Natuurspeeltuin de Natureluur hadden we het gezellig gemaakt. Met dierenknuffels, vogelnestjes, een wespennest, foto’s van een konijnenhol en een spinnenweb.

Elk dier heeft haar eigen huisje

Daar ging het vandaag om!

Hoe zorg je dat kinderen iets leren. Onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen is niet vrijblijvend natuurlijk. Benieuwd hoe wij dat doen? Lees dan deze blog.

Hoe ziet ons huis er uit? Een huis heeft een dak en muren. En ook een tafel en een stoel wisten ze te vertellen. Is dat bij de dieren ook zo? Elk dier heeft haar eigen huisje!

De kinderen maakten kennis met de knuffeldieren: een molletje, een kraai, een konijn, een spin en een bever. We gaan huisjes zoeken en maken voor de dieren.

Als eerste was de mol aan de beurt. Met onze handen groeven we in een molshoop. Wat zou eronder het zand zitten. Kijk daar een gaatje. Steek je vinger er maar in. Eronder loopt een tunnel. Hier is de mol doorheen gekropen. Wat spannend zeg! Zullen we de knuffelmol eens onder de molshoop stoppen?

Kijk hier is het konijn. Waar zou konijn wonen? Zullen we gaan zoeken? We moesten helemaal de berg op. En daar vonden we het konijnenhol. Doe het konijn maar in het konijnenhol! Zien we het konijn nog? Kun je zien hoe diep het konijnenhol is? Heeeeeel diep! Wie kan er z’n arm insteken? Misschien voelen we wel een echt konijn! Spannend!

Een hele grote knuffelspin komt uit de tas. Oei die is best wel griezelig. Hier heb ik bolletjes wol. Daarmee maken we het huisje van de spin. Want dat is gemaakt van draad. Het heet een spinnenweb. Sommige kinderen zaten al snel verstrikt in hun eigen touw. O jee, hoe kom je daar weer uit. Na een poosje waren de spinnenwebben klaar. Hang de spin maar in het gele web! En Ali doe jij de spin maar in het blauwe web! Goed gedaan! Hoe heet het huisje van de spin ook alweer? Een web. Heel goed!

Spin in haar huis – een spinnenweb

Benoemen, invullen en herhalen

Als je kinderen iets wilt leren, moet je steeds benoemen wat je ze wilt leren. Welk concept leer je ze vandaag. In dit geval ‘elk dier heeft haar eigen huisje’. Benoem dat concept met de kinderen en vul het concept in met echte ervaringen. Dat is de context. Bij jonge kinderen en kinderen van speciaal onderwijs moeten dit zoveel mogelijk zintuiglijke ervaringen zijn. Graaf in de zandbak, ruik er eens aan, verzamel takken, bouw iets, oefen ermee, zing liedjes, zorg voor concreet materiaal zoals knuffels. Beperk je tot het concept. Als je kinderen wilt leren over huisjes voor dieren, vertel dan niet over konijnenkeutels of over een vos die het konijn opeet. Concentreer je op het onderwerp. Aan het eind van de les kun je alles nog een keer herhalen. Hoe heet het huis van een konijn? En hoe dat van een spin?

Bij-effecten

Deze kinderen hebben bijna allemaal ook een motorische achterstand. Op de natuurspeeltuin klim je een heuvel op. Loop je over een bruggetje. In de beek liggen stapstenen. Dat is allemaal reuze spannend en ook heel erg goed voor de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van deze kinderen. Zie je wel dat je het kunt!

Peuter- en kleuteravonturen

Voor deze groep hebben we gekozen voor een van onze peuter- en kleuteravonturen, namelijk ‘molletje komt hier wonen’. Dit avontuur en ook andere avonturen kun je downloaden van onze webshop: www.peutersinhetwild.nl/shop.

Gratis buitenlessen voor Amsterdamse Scholen

Voor scholen die beschikken over een gebruikersnaam en wachtwoord voor de Amsterdamse NME gids zijn er geen kosten verbonden aan het afnemen van een buitenles in de Natureluur. (Deze buitenlessen in de Natureluur vormen voor schooljaar 2018-2019 onderdeel van het basisprogramma NME van de Gemeente Amsterdam.)

Meer informatie hierover vind je op de website van de Natureluur.

Meer informatie

Natuur is een Feest heeft een netwerk van aanbieders van natuuractiviteiten. Met ons initiatief Peuters in het Wild, kunnen wij ook veel peuteractiviteiten organiseren. Wil je hier meer over weten, meedoen met een van onze activiteiten of je misschien wel aansluiten bij ons, neem dan contact op.

Mail naar info@natuuriseenfeest.nl

Bel of app met 06-29096804 (Bart de Koning)

Kijk ook eens op onze websites: www.natuuriseenfeest.nl en www.peutersinhetwild.nl

 

 

 

Schrijf ook iets

*