Natuurlijk- en avontuurlijk spelen tijdens je feestje

Vorige week deed ik mee aan een leerzaam congres over natuur en ontwikkeling van kinderen. Dit werd georganiseerd door het IVN samen met het Lectoraat Natuur en Ontwikkeling van de Hogeschool Leiden. Op deze site vind je een heleboel goede publicaties waarom natuurlijk en avontuurlijk spelen ook wetenschappelijk belangrijk is.

Daar werd ik nog eens gesterkt in mijn gedachte hoe goed het is voor kinderen om in de natuur te spelen en te ontdekken. Een persoonlijke ervaring tijdens dit congres was tijdens een voorbeeldexcursie over natuur en muziek. We zochten als ‘grote mensen’ allemaal dingen die geluid maakten. In een grote kring werden we uitgenodigd om met elkaar te delen hoe we hier iets leuks en muzikaals van konden maken. Ik deelde mijn ervaring om er een ‘regenbui’ van te maken. Tot mijn schrik mocht ik dat meteen ‘dirigeren’. Toe dan maar… En al snel was ik een overtuigd dirigent en werd het tot mijn verbazing een heel bijzonder ‘muziekstuk’ met rammelende steentjes, blazende eikeldopjes, ritselende takken, schurende bakstenen enzovoorts. Binnen no-time had ik een soort ‘topervaring’. En daar gaat het om bij het buitenspelen voor groot en klein! Die kleine en grote ontdekkingen. Die vondsten die je even verbazen. De ontmoeting met een eekhoorn. Het herfstlicht dat door de bomen schijnt en je plotseling ontroert.

Hoofdpijn in het speelparadijs

In het bos zijn de dingen die je aanraakt echte dingen. Niks is gemaakt van plastic. Een slak is een echte slak en niet eentje van pixels. Een pijl en boog moet je echt ‘maken’ met zaag, met elastiek, met een mesje… en niet op een digitale werkbank in een computerspelletje. Een tak waar je aanhangt is ‘niet gekeurd’ zoals de trampoline in het indoorspeelparadijs. Je moet zelf opletten op wat je doet. Bij elke schep in de grond, bij elke stam die je omdraait kun je kikkers tegenkomen, een echte muis die wegschiet in zijn holletje, een dikke vette regenworm. Plotseling kan het gaan regenen. En je kunt niet meteen naar binnen! Volgens Jannette Prins, van het project Hoofd, Schouders, Knie en Taal, ontwikkelt echt taalbegrip zich door met dingen om te gaan. Lees hier maar eens!

In het speelparadijs is het een enorme herrie. Alles is er oranje, geel, blauw en rood. De akoestiek is beroerd. De frietjes zijn vet en de ranja is zoet. Als initiatiefnemer van Natuur is een Feest krijg ik ouders aan de lijn die absoluut niet naar het speelparadijs willen. Of wij met een leuk idee hun kinderen willen overtuigen. Vaak lukt dat heel goed.

Pas hadden we een dochter ook weer ‘overgehaald’ met een tof heksenfeest. Heks Petunia ging met de kinderen bezemstelen maken om op te vliegen, roerde in een grote koperen ketel, de leerlingheksen maakten met zakmessen een heuse toverstok. Daarmee bedachten ze een heuse toverspreuk. Hip hap Hop, de wereld staat op z’n kop!

We ontdekten hoe de zwavelzwam ruikt – naar champignon volgens de kinderen -. We merkten dat een zakmesje scherp is. Dat een pleister helpt. Dat bezemstelen niet echt vliegen, maar dat je wel kunt doen alsof. We zongen samen het heksenlied en genoten van de herfstgeur in het bos.

Doen jullie ook feestjes in de winter?

Natuurlijk doen wij feestjes in de winter! Maar wel buiten natuurlijk!

Niks zo fijn om naar buiten te gaan. Kinderen komen al zo weinig buiten! Regenjassen aan, kaplaarzen aan! Laagjes kleding aantrekken, want al snel hebben ze het toch warm van het spelen.

Volgens de Noren bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Doen jullie ook feestjes voor hele jonge kinderen?

Je kunt niet jong genoeg beginnen met de natuur te ontdekken. Natuur is een Feest heeft het project Peuters in het Wild. Met Peuters in het Wild geven we ook familiefeestjes voor peuters en kleuters. Het is vaak heel erg leuk om met meerdere ouders, grootouders, peuters en kleuters buiten lekker bezig te zijn met een ontdek- en fantasiespel. We maken huisjes voor de knuffels. Zoeken nootjes voor de eekhoorn. Een schatkist van de piraat enzovoorts. Op heel veel plekken kun je achteraf ook naar binnen. Bij veel bossen is ook horeca. Onze feestjesgevers en peuters in het wild begeleiders kennen de leukste plekken en kunnen je hiervoor adviseren.

Doen jullie ook dingen voor de BSO of voor het onderwijs?

Ja dat doen wij ook. We hebben hele leuke concrete ideeën van Oervolk Stoervolk, een onderzoeksles over kleine beestjes, het avontuur ‘molletje komt hier wonen’, ‘de piratenschool’ en als we even nadenken kunnen we ook aansluiten bij jullie plannen en thema’s.

In Amsterdam kan het onderwijs (groep 1,2,3,4,5 en 8) zelfs gratis meedoen met een les bij Natuurspeeltuin de Natureluur. Hier lees je meer hierover

We kunnen ook schoolreisjes organiseren.

 

Meer informatie

Vul ons formulier in op de pagina ‘contact’

Als u het nog niet zeker weet, zet er dan bij ‘aanvraag informatie’ of ‘aanvraag offerte’.

Natuur is een Feest is een netwerk van feestjesgevers. Er is altijd wel iemand bij u in de buurt die jullie feestje of activiteit kan begeleiden.

Tot in het groen!

 

 

 

Schrijf ook iets

*