Natuurbeleving voor peuters

20150408_111000Ikke zelluf doen! In de natuur is voor peuters heel veel te ontdekken en spelenderwijs te leren.  Een peuter is de wereld aan het ontdekken en hoe meer er te beleven is, hoe beter hij of zij zich mentaal en fysiek ontwikkelt. Buiten, in de natuur, is de echte wereld voor de peuter. Soms moet hij of zij even wennen. Maar al snel klimt je peuter op een omgevallen boom, vindt hij een rupsje op een blad of stopt hij z’n zakken vol met kastanjes.

Als we dit weten, waarom zie je dan zo weinig peuters met hun ouders/grootouders of begeleiders in het bos? Omdat we liever met ze naar de speeltuin gaan? Lekker overzichtelijk met een bankje in de zon. Je peuter speelt met andere peuters. Of als het een beetje koud of miezerig is, dan zit je peuter intens tevreden met z’n duim in z’n mond naar Nickelodeon te kijken of met haar poppen te spelen. Misschien wil je wel de natuur in, maar je weet er niks van, je bent het niet gewend, is het er niet eng, gevaarlijk of vies?

In Nederland heb je wel peutergym, peuterballet, peuterponyrijden en peuterzwemmen… maar bijna geen peuter-natuurclubs. In Engeland wel… daar heb je ‘parent and childgroups’ en ‘forestschools’. ‘Jammer dat we dat hier niet hebben’, vonden Inet Dunnewind en Bart de Koning, namens Natuur is een Feest de initiatiefnemers van Peuters in het Wild. Als we clubs en evenementen opzetten voor ouders en hun peuters en door het hele land mensen opleiden om peuters in het wild-begeleider te worden, zou het dan wel lukken om ouders en peuters naar buiten te krijgen? Na een jaar pionieren, is het antwoord hierop JA.

Hoe ontdekt jouw peuter de natuur?

luc in de natuurOnze activiteiten organiseren we vaak rondom een aansprekend verhaal. Peuters luisteren graag naar verhaaltjes, zingen en dansen graag mee met liedjes. Spelen met handpoppen trekt de aandacht. Vervolgens gaan we vooral dingen doen met de peuter. We bieden activiteiten aan, die de peuter samen met jou als ouder zelf in kan vullen. Peuters in het Wild kenmerkt zich door doen, maken en plezier beleven. Dus geen lange verhalen. Maar lekker aanrommelen. Spelenderwijs ontdekken kinderen de kleuren, de diertjes

Bij ‘het dinoparadijs’ maak je bijvoorbeeld op een strandje een landschap voor speelgoed-dino’s. Daarbij gebruik je takken, zand, water, bloemen, gras en riet. Lekker aanmodderen dus met emmertjes, schepjes en speelgoeddino’s.

Bij de ‘volg de kleurenbij’ gaan we op zoek naar alle kleuren van de regenboog. Wat voor kleuren bloemen zien we? Zie je ook echte bijen en hommels? Kunnen we een schilderij maken met bloemen?

Bij de ‘kabouterspeeltuin’ maken we van takken, touw en hout schommels, touwladders en hutjes voor de kabouters.

Bij het ‘sportdag in het dierenbos’ zoeken kinderen naar dieren en diertjes en die doen ze dan na met bijvoorbeeld: ‘klimmen als een eekhoorn’, ‘diertje mag ik over steken’ enzovoorts.

Meedoen met je peuter

Volg onze evenementen en clubs op de facebookpagina van Peuters in het Wild. Er zijn een aantal activiteiten in de zomervakantie. De meeste activiteiten volgen binnenkort. Informatie over het initiatief vind je ook op de website van Natuur is een Feest.

Elke activiteit wordt georganiseerd door zelfstandig werkende begeleiders, soms in samenwerking met bijvoorbeeld bezoekerscentra of stadsboerderijen. Je geeft je dus op bij de activiteit van voorkeur.

Meedoen als begeleider

Misschien wil jij zelf als begeleider aan de slag. We bieden voor Peuters in het Wild twee soorten cursussen aan:

1. Cursus Peuters in het wild

voor zzp-ers en andere initiatiefnemers.

bart trainingNadat je deze cursusdag hebt gedaan kun je aan de slag als zelfstandig begeleider. Je kunt zelf de boer op om activiteiten en evenementen onder de naam ‘Peuters in het Wild’ op te zetten. Je maakt ook deel uit van de Natuur-is-een-Feest-community en voelt je daardoor ondersteund. Via Natuur is een Feest kun je ook gevraagd worden om klussen te doen die via onze organisatie binnenkomen. Bijvoorbeeld activiteiten voor kinderopvangbedrijven en bijvoorbeeld voorscholen en peuterspeelzalen.

De cursus duurt één dag. Je kunt kiezen uit:

5 september in Amsterdam

12 september in Rotterdam

19 september in Apeldoorn

De cursusdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Je betaalt 100 euro voor de cursusdag. Daarbij hoort al het eerste jaar licentie (50 euro) voor het gebruiken van de naam Peuters in het Wild.

Meer informatie over deze cursusdag vind je hier.

2. Inspiratiedag Peuters in het Wild – werkvormen

voor iedereen die graag met peuters werkt.

handpoppen spel premJe wilt als pedagogisch of recreatiewerker of natuurgids meer met peuters doen in de natuur. Als pedagogisch medewerker weet je niet zo goed wat je met de natuur kunt doen? Als natuurgids ontbreekt het je weer aan ervaring met leuke spelletjes en activiteiten voor peuters? Deze inspiratiedag is helemaal voor jullie! We gaan de hele dag de natuur in, oefenen met werkvormen en activiteiten die peuters leuk vinden. In het eerste deel van de dag deelt de begeleider zijn ervaring met jullie. Je leert hoe je handpoppen kunt gebruiken tijdens je activiteiten. Hoe je kunt onderzoeken, bouwen, muziek maken, klimmen en gymmen in de natuur.

In de middag gaan jullie zelf aan de slag en leren we van elkaar. Het is extra leuk als natuurgidsen (van IVN, Natuurmonumenten, SBB, Landschappen) en pedagogisch en recreatiewerkers elkaar versterken hierin.

Inspiratiedagen zijn op

zaterdag 3 oktober in Amsterdam

of op

woensdag 7 oktober in Utrecht

Je betaalt 60 euro voor de inspiratiedag. Met de opgedane inspiratie kun je peuteractiviteiten organiseren bij de organisatie of instelling waar je al bij bent aangesloten. Wil je de naam Peuters in het Wild daarbij gebruiken, vragen we je om als organisatie ook een jaarlijks te verlengen licentie aan te schaffen voor 50 euro.

De dag duurt van 10 uur tot 16 uur.

Voor de cursusdagen geef je je op bij info@natuuriseenfeest.nl. Informatie: Bart de Koning, 06-29096804.

Om als ouder/grootouder deel te nemen, volg (vind leuk) onze facebookpagina: www.facebook.com/peutersinhetwild

Meedoen als opdrachtgever

Je kunt ons als opdrachtgever ook ‘op maat’ inhuren voor activiteiten.

Voor uw activiteiten met peuters (en eventueel ouders)

Wij werken als aanbieder bijvoorbeeld samen met bezoekerscentra in Amsterdam, Castricum en Wassenaar. Voorscholen en kindcentra vragen ons voor ‘groene schoolreisjes’, kleinschalig, dichtbij, met ouders en betaalbaar. Peuters in het Wild heeft begeleiders op veel plaatsen in het land. Ook leuke groene activiteiten ondernemen voor jouw doelgroep?  Een samenwerkingsverband waarbij de ouders zelf betalen voor de activiteiten is ook mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden! Bart de Koning, 06-29096804

foto 3Opleiding en inspiratie op maat

Met welzijnsinstelling Swazoom in Amsterdam Zuidoost gingen we met de oudercontactpersonen de natuur in Zuidoost ontdekken. Het lijkt Suriname wel, zo mooi! Dat we dit niet kennen! Zo is werken pas echt leuk! Wanneer komen jullie weer? Workshops van Natuur is een Feest zijn altijd een ‘verademing’. Lekker praktisch. Veel naar buiten, inspiratie opdoen en ondertussen zelf nadenken over hoe we het nu gaan organiseren!

Een combinatie met een live-ervaring met een peutergroep kan trouwens ook. Voor het  tweede deel van een workshop voor Kindcentrum Bzzzonder in Amersfoort ‘leenden’ we een peutergroep om in de praktijk te ervaren wat natuur met peuters doet.

Vraag naar de mogelijkheden! Bart de Koning, 06-29096804

Schrijf ook iets

*