Kinderopvang met Natuur is een feest het bos in.

Op de website van Trias Kinderopvang vond ik dit leuke verslag van mijn eigen activiteit. Het was een hele leuke dag, samen met ‘Natuur is een Feest’-collega Michiel Schutte.

Wil je ook zo’n leuke dag met enthousiaste natuurbegeleiders, mail: bart@natuureducatie.com 

Verslag Boomavontuur met Natuur is een feest

Op dinsdag 16 oktober is het eindelijk zover. Het grote bomenavontuur in Park Rusthoff. Natuurkenner Bart de Koning arriveert met de trein en zodra hij in Sassenheim is, wordt het droog. Als eerste komen de kinderen van de Kleine Wereld en het Lentepark. De tocht naar het park is al een groot avontuur, de kinderen vinden het heerlijk om door de plassen te stampen, want die liggen er genoeg. We gaan naar het bos, vertellen ze enthousiast. In het park aangekomen, neemt Bart de kinderen mee op een geweldige herfsttocht. We zoeken een paar mooie bomen op en de kinderen gaan met hun rug tegen de boom staan. Van daaruit heb je een veel mooier uitzicht op de toppen van de boom. Bart stelt voor om een boom omver te duwen, dat lukt niet want de wortels zitten stevig in de grond. De kinderen bekijken de bomen met ontzag, voelen de verschillende soorten schors, geven de boom een knuffel en daarna is het tijd om verder te lopen.

Onderweg zijn er al schatten te vinden, de kinderen verzamelen blaadjes en takjes, daar kan later mee geknutseld worden. De schatten verdwijnen in zakjes en emmertjes en dan vraagt Bart wie er vanmorgen onder de douche is geweest. Het is tijd om te douchen…met bladeren! De kinderen verzamelen heel veel bladeren en op het teken van Bart gooit iedereen de bladeren in de lucht, wat een pret, we hebben heel veel gedoucht. We gaan op zoek naar paddenstoelen. We lopen een spannend paadje in en de kinderen krijgen de opdracht, zie je een paddenstoel, roep dan de kabouter. Er wonen heel veel kabouters in het Park want de kinderen blijven de kabouters roepen. We hebben zelfs een prachtige elfenbank gezien. Na een heerlijke ochtend in het park wandelen de kinderen met hun mooie schatten terug naar hun eigen locatie.

Voor de kinderen van BSO’s de Toren, het Toppunt, het Noorderlicht en de Wensput heeft Bart een ander programma in petto. Bart laat zien dat je de besjes van de meidoorn kunt eten. Ze zijn heel klein, rood, maar smaken als een fris appeltje. Voor het raadspel verzamelen de kinderen verschillende soorten bladeren. De blaadjes worden op de grond neergelegd en een ander kind mag vragen stellen om erachter te komen welk blad een kind in gedachten heeft. Na het raadspel is het tijd voor boompje wisselen. De kinderen zoeken een boom uit en rennen van boom tot boom en zorgen ervoor dat zij niet getikt worden. Ter afsluiting worden de kinderen één voor één geblinddoekt, rondgedraaid en naar een boom toegebracht. Kunnen ze daarna de boom nog terugvinden? Met een andere groep gaat Bart de bladerendouche doen, maar eerst in bad. Een kind gaat tussen de bomen op de grond liggen en de andere kinderen verzamelen alle herfstbladeren en bedekken het kind. Dat is een aparte ervaring die de andere kinderen ook wel willen.

Vlakbij dit bad hebben een aantal kinderen een kikker gevonden. Bart legt het verschil uit tussen een kikker en een pad en laat de kikker aan alle kinderen zien. Wie durft de kikker over te nemen? Hij is erg glibberig en voelt koud aan. Na de bestudering zetten de kinderen de kikker terug in de sloot. Met de grote jongens van het Toppunt heeft Bart een ander plan. ‘Mannen, we gaan boomhangen’. Alle jongens worden om de beurt aan een tak gehangen en moeten vragen beantwoorden. Ze proberen zo lang mogelijk te blijven hangen. Daarna is het tijd om allemaal in de bomen te klimmen, sommige jongens gaan we heel erg hoog! Ook de jongens gaan in bad en onder een bladerendouche. Tot slot nog even een spel met een stok. Twee jongens krijgen ieder een stok en moeten proberen elkaar over de streep te duwen.

 
De kinderen van het Noorderlicht hebben kunnen ervaren hoe het is om als boom te groeien. Alle kinderen en leidsters maken zich klein tussen de bomen, ze zijn een zaadje. Het zaadje wordt groter en groter totdat het een mooie grote boom met veel bladeren is geworden.
En dan is er een eind gekomen aan het bomenavontuur. Bart en Michiel hebben de kinderen en medewerkers veel nieuwe activiteiten in de natuur laten ervaren, het is een heerlijke dag geweest.

One Response to “Kinderopvang met Natuur is een feest het bos in.”

Read below or add a comment...

Trackbacks

  1. […] Voor de Kinderopvang verzorgt Natuur is een Feest uitstapjes en workshops. […]Schrijf ook iets

*