Kikkervisjes laten opgroeien

locaties

kikkervisjes

Kikkers zijn bijzondere dieren. Ze worden geboren in het water, veranderen dan van kikkervis in kikker en gaan meest op het land leven (ze hebben wel vochtige plekken nodig). Op veel groepen in onderwijs of kinderopvang wordt geprobeerd om kikkervisjes te houden in een aquarium. Reuze educatief, maar het gaat te vaak mis. Vandaar deze tips! Veel plezier ermee.
Volgens de praktijk van de faunawet mag je alleen kikkerdril verzamelen, en deze opkweken tot kikkers. Dus geen kikkervisjes. Je bent verplicht ze terug te zetten op de plek waar je ze hebt verzameld. Veel meer informatie over het opkweken van kikkervisjes, voedsel en zo, vind je op de site van waterwereld. Paddenvisjes (de dril zit in strengen in plaats van in klompjes bij elkaar) mag je niet houden.
* Je hebt een glazen of kunststof bak nodig om de kikkervisjes in te houden.
* Zoek naar kikkerdril. Neem een beetje van de kikkerdril mee in een emmer. Neem het water uit dezelfde sloot mee om in bak te doen. 20 eitjes zijn echt genoeg. Neem wat drijvende waterplanten mee, en doe die ook in de bak.
Tip: neem  een paar kinderen mee als je de kikkerdril gaat verzamelen.
* Doe onder in de bak steentjes. Vul hem met slootwater. Doe er ook waterplanten bij.
* Zet de bak met kikkervisjes het liefst buiten of op een koele plek binnen. Kamertemperatuur is eigenlijk te warm voor kikkervisjes.
* Gebruik slootwater en ververs het af en toe. Je hoeft de kikkervisjes dan niet zoveel eten te geven. Als ze groter worden hebben ze meer voedsel nodig. Schijfjes komkommer of stukjes tomaat vinden ze lekker. Als ze bijna kikkers zijn, eten ze vliegjes. Je kunt fruitvliegjes kweken. Maar die vliegen dan wel door je lokaal. Beter is het ze op tijd vrij te laten.
* Op een zeker moment krijgen de kikkervisjes achterpootjes. De visjes veranderen dan langzaam in kikkertjes. De volgende stap is dat ze voorpootjes krijgen.Het zijn dan kikkertjes met een staart.  Voor die tijd moet je ze al terugzetten in de sloot.  Veel leerkrachten en pedagogisch werkers kennen de frustratie van 12 dode kikkertjes op een maandagochtend. Ze waren te laat met de kikkertjes terugzetten.
Kikkers en padden zijn beschermd. Voor educatieve doelen is het toegestaan om kikkervisjes te houden.
Een lespakket alleen over kikkers en kikkervisjes houden vind je bij het RAVON