Jam maken

slinger

natureluur vlierbessenJam maak je natuurlijk van vers geplukte vruchten. Je kunt vruchten plukken – zoals aardbeien – uit je eigen (moes)tuin. Maar overal in de natuur vind je ‘wilde’ vruchten waar je jam van kunt maken.
Zelfs van vruchten waarvan je normaal darmklachten krijgt, kun je wel jam maken. Door het te koken verdampen de stoffen die dit soort problemen veroorzaken. Zo kun je prima vlierbessen en lijsterbessen gebruiken in je jam. In sommige vruchten zitten veel pitten, zoals bijvoorbeeld rozenbottels, maar ook de pitjes in aalbessen zijn niet lekker in de jam.

Dit probleem los je makkelijk op door de jam te zeven. In vruchten zoals rozenbottels zit weinig water. Dat moet je dan nog even toevoegen. Bij aardbeien, bramen, vlierbessen en dergelijke is dat niet nodig. De jam wordt dan te dun.

In dit filmpje van Allerhande zie je hoe je jam kunt maken van aardbeien en bosvruchten.
De kok gebruikt gewone suiker en laat dat een nacht intrekken. Maar kinderen hebben van nature niet zoveel geduld. En ik trouwens ook niet.
Gebruik dan gewoon wel geleisuiker. Dat gaat veel sneller.

Jam maken met kinderen

Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Maar let wel op de veiligheid. Ze mogen best in de pan roeren, er suiker bij doen enzovoorts. Maar blijf erbij en houd de pan vast. Zet ook een stevig krukje of een stevige stoel neer waar de kinderen op kunnen staan. Kleuters kun je misschien beter niet in de hete pan laten roeren. Maar ze kunnen wel mooi bessen ritsen of de vieze bramen er tussen uithalen.
Werk met kleine kinderen met een gewoon smeermes en niet met schilmesjes. Kinderen vanaf zes jaar kunnen daar overigens prima mee werken. Maar houd dan wel de pleisters bij de hand.