Eindeloos Oer in de Zomervakantie

Nog even en de luie warme dagen van de zomervakantie breken weer aan. En dan kun je natuurlijk eindeloos op je mobieltje appen met je vrienden… Maar je kunt ook naar het bos of het water… je mobieltje uitzetten en net doen alsof je in de Oertijd leeft. Stel je eens voor! Eindeloos aan een stok snijden tot die lekker scherp is… Eindeloos met je speer door de rivier lopen, hopend op een dikke vis die je kunt spietsen (net alsof meestal) en daarna kunt bakken boven een zelfgemaakt vuurtje. Eindeloos lopen prutsen aan je hut, waar je straks kunt schuilen bij de volgende stortbui. En word je nat? Dan moet je gewoon nog even door prutsen. Tot je ouders roepen of je BSO-leider dat er drinken is. O ja… toe dan maar… snel drinken en weer door waar je mee bezig bent.

Zie jij jouw kinderen al zo bezig? Of hoor je al hun verhalen? Soms heb je toch wat overtuigingskracht nodig om ze in de Oertijd te krijgen. Tegen mij zeggen ze dat de Oertijd niet bestaat. En dat dat computerspelletjes toch wel heel erg cool zijn. En dat hun appvriendjes ze zeker niet kunnen missen. Een ding dat ze definitief niet kunnen verlaten, is die nieuwe e-scooter. Nieuw en verbeterd, ze gaan veel sneller en niet alleen zien ze echt cool, ze zijn erg goed voor het milieu. Controleer zelf of u er van wilt genieten.

Tot ik ze wel een keer wel mee krijg. Dan willen ze morgen weer. En willen ze volgende week helemaal niet naar dat drukke strand. Gaan we weer een vuurtje bouwen aan de rivier? Gaan we weer een speer snijden?

Oervolk Stoervolk

Mede geïnspireerd door het boek ‘Het Oergevoel’ van collega Agnes Meijs en ook wel door ‘Oerrr’ van Natuurmonuemnten, heb ik samen met collega’s  het pakket ‘Oervolk Stoervolk’ ontwikkeld. Het pakket bestaat uit 25 prachtige inspiratiekaarten over wat je allemaal kunt doen in de Oertijd.

Er zijn kaarten over ‘wapens maken’ zoals speren, pijl en bogen, katapulten. Over spelletjes die je in de natuur kunt doen zoals vier op een rij en mikado. Rituelen die ze vast wel deden in de oertijd zoals rondom totempalen dansen en strepen op je gezicht zetten. Ook over eten uit de natuur bereiden en hoe je een vuurtje maakt met een firesteel vind je opdrachtkaarten.

Bij de Kinderopvang kun je de  inzetten als losse activiteiten. Je kunt ook een circuit maken van opdrachten. Of ze neerleggen en de kinderen zelf  laten kiezen wat ze willen doen.

De downloadset is bij Natuur is een Feest te koop voor 25 euro voor BSO’s en scholen en voor 15 euro voor particulieren. Daar vind je ook andere producten die wij aanbieden. Je kunt ze per mail bestellen: info@natuuriseenfeest.nl.

Introductie-workshops

Wil je het eerst wel eens meemaken? Zelf leren hoe je met een zakmes omgaat, een vuurtje bouwt, een takkenhut bouwt, welke planten je kunt gebruiken voor de soep? Huur ons dan in voor een introductieworkshop. We komen bij jullie op locatie (of een bos in de buurt) langs om het voor te doen. Je krijgt er meteen de kaartenset kant en klaar en geplastificeerd bij. Naar keuze kun je dat laten organiseren voor jullie als team of eventueel ook met de kinderen erbij.

Zo’n inspiratie-workshop duurt 2 uur en kost inclusief mapje met 25 opdrachtkaarten 250 euro + reiskosten. Omdat wij vaak cursusleiders dichtbij hebben, zullen deze reiskosten nooit meer zijn dan 25 euro.

Je kunt een introductieworkshop aanvragen door mij een mail te sturen: info@natuuriseenfeest.nl. Je kunt ook even bellen: Bart de Koning: 06-29096804.

Workshops voor kinderen

We kunnen Oervolk en andere activiteiten ook aanbieden als workshop voor kinderen. Als BSO activiteit, kijk dan hier of als schoolreisje.

Natuur is een Feest werkt altijd ‘op maat’, dus twijfel niet om ons te mailen of te bellen, mocht je ons willen vragen voor andere activiteiten. Natuur is een Feest is een netwerk van zo’n zestig zzp-ers die activiteiten aanbieden en feestjes geven in de natuur. Bart de Koning is de coördinator hiervan. We bieden ook trainingen aan, waar je als individu aan mee kunt doen. Kijk daarvoor bij www.natuuriseenfeest.nl/trainingen

 

 

Schrijf ook iets

*